Den 1 maj 2025 var det åter dags för Vårkollen då vi kollar hur långt naturen har kommit. Vilka träd, buskar och örter har slagit ut? Vårkollen är ett evenemang som körs över hela Sverige under valborgshelgen 30 april till 1 maj och drivs av bl a Svenska Botaniska Föreningen (SBF) och SLU, i samarbete med de lokala botaniska föreningarna i landet. Resultaten samlas in centralt och kan sedan användas inom t ex klimatforskningen. Exkursionen ägde rum i Täby prästgårds naturreservat, som ligger nära Täby kyrkby och leddes av Yolanda Karlsson, kommunekolog i Täby kommun. Några av deltagarna fick också samtidigt en introduktion till floraväkteri av Jan Andersson, länssamordnare för Floraväktarna. Det var 15 deltagare.

Inom området finns flera lokaler för backsippa, Pulsatilla vulgaris, och förutom den vanliga blåa färgvarianten finns där även en rosafärgad variant (som visas till vänster). Intressant är att den senare varianten blommar någon vecka tidigare än den vanliga blåa som växer strax intill. I Sigtuna, Vallentuna och Täby kommuner finns ganska många lokaler för backsippa.
En annan trevlig vårblommande växt är råttsvans, Myosurus minimus. Som det latinska namnet antyder är denna ranunkelväxt mycket liten, bara någon eller några centimeter hög, och lätt att gå förbi. Den är ettårig och varierar oftast i vanlighet från ett år till ett annat. Namnet råttsvans kommer av att fruktämnet växer på höjden i samband med fruktmognaden och antar formen av en liten (rått)svans.


Vi passade också på att besöka en lokal för lungrot, Blitum bonus-henricus, en gammal medicinalväxt som ofta växer i gårdsmiljöer. Här växte den för ovanlighetens skull i myllan under några gamla tallar. Växten är rödlistad VU, “sårbar”, och är en floraväktarart. Växten är en mållväxt (tillhör numera familjen amarantväxter, Amaranthaceae) som till skillnad från de flesta andra mållor är flerårig. Bladen har en ovanlig form: ser ut som spetsiga trianglar. Plantorna hade ännu inte börjat blomma. Blommorna är grönaktiga och sitter i en axlik samling.